Comfortzone

De magie bevindt zich buiten je comfort zone 

Iedereen heeft meerdere comfort zones. Je voelt je er veilig bij, je bent op je gemak en het is vertrouwd. Je creëert je comfort zone door dingen steeds vaker te doen met een vertrouwd en veilig gevoel. Het geeft je vertrouwen, als je het op deze manier de volgende keer ook zo doet, dan komt het goed.

Wist je dat er buiten je comfort zone heel veel mooie nieuwe kansen liggen? Ontwikkeling en groei liggen namelijk buiten je comfort zone ;-). Als je altijd maar hetzelfde doet kom je niet vooruit, je groeit niet. 

Wil je afvallen maar eet je elke dag hetzelfde en pas je je beweging niet aan, dan zal je niet afvallen. Je zult dus keuzes moeten maken buiten je comfort zone. Stel je bent iemand die niet kan ontbijten – niet ontbijten is voor jou je comfort zone- als iemand jou verplicht gaat stellen om te ontbijten, raak je in paniek. Hoe ga je dat ontbijt op krijgen…. Hiervoor zal je buiten je comfort zone moeten treden. 

Doe dit niet in te grote stappen, dit vergt alleen nog meer angst en tegenspraak. Je zult veel sneller terugvallen in je oude gedrag – het niet ontbijten. Pas het stapje voor stapje aan, begin bij iets kleins, bijvoorbeeld alleen een stukje fruit of een bakje yoghurt. Op het moment dat je dat gewend bent en je voelt je er comfortabel bij ga je het ontbijt aanvullen. Steeds een beetje meer zodat je op een gegeven moment een volwaardig ontbijt eet. En waarbij het volwaardige ontbijt jouw nieuwe comfort zone is! 

Buiten je comfort zone stappen kan natuurlijk met alles! Belangrijk is dat jij je doel voor ogen hebt! Wil je je leefstijl aanpassen? Dan zal je aanpassingen moeten doen in je normale leefstijl, wellicht maar een paar kleine stapjes maar wellicht ook een paar grote stappen. 

Heb je een duidelijk doel voor ogen, dan stap je gemakkelijker uit je comfort zone omdat je weet waar je het voor gaat doen. Wil jij graag afvallen maar heb jij je doel nog niet scherp? Dan wordt het lastiger om in beweging te komen. Je blijft immers binnen je eigen comfort zone en dus je eigen gedrag. Je overtuigingen, waarden en normen spelen hierbij een grote rol. Heb je een overtuiging dat het je niet gaat lukken? Dan zal deze overtuiging je parten gaan spelen. Denk je ik wil afvallen en ik weet hoe ik het moet doen, maar je hebt ook een stemmetje in je hoofd dat je het eigenlijk niet weet, want anders was je wellicht niet in het stadium gekomen van “ik wil afvallen”. Het stemmetje in je hoofd is jouw belemmering. 

Bedenk goed wat houd je tegen? Wat houd je tegen om uit je comfort zone te stappen en iets nieuws te ontdekken en te ervaren? Om te groeien? Wellicht is jou buiten je comfort zone moment wel om iemand in te schakelen bij jouw vraagstuk! Om een externe in te schakelen om samen met jou naar je doel te werken is heel spannend. Je kan jouw verhaal niet meer voor jezelf houden, er gaat gespiegeld worden. Maar weet je dat het zo fijn is om dat samen met een professional te doen? Om even een peptalk te krijgen waardoor jij voor jezelf een vertaalslag kan maken naar datgene wat jij nodig hebt? 

Heb je vragen of wil je een van mijn trajecten afnemen?

Neem dan gewoon even contact met met op.