Eten op gevoel

Het is weer januari en er zijn weer veel mensen gestart met goede voornemens rondom afvallen en meer sporten. December was weer een maand waar ze los zijn gegaan met eten en nu geven ze zichzelf min of meer de schuld dat ze zijn aangekomen. Maar zijn ze wel aangekomen? Of is het maatschappelijk beeld dat je in januari moet starten met goede voornemens en dat deze eigenlijk altijd wel gericht zijn op gezondheid? 

Hierdoor is het logisch dat veel mensen in januari weer starten met een dieet en met extra sporten (hallo drukte in de sportscholen). Maar omdat het logisch is, hoeft het nog niet te werken. Wat dit laatste is namelijk het geval. Als je even een paar weken strengt bent voor jezelf, je verbied jezelf een paar voedingsmiddelen, zoals bijv chocola en je gaat weer extra sporten, ja dan krijg je resultaat. Maar is dit resultaat blijvend? Nee, na een paar maanden ben je weer terug bij af. Want je eet niet op gevoel, je eet en sport vanuit controle/moeten. En laat dat laatste nou net niet gezond zijn. 

Mijn collega Diana van Dijken – voedingspsycholoog – heeft in samenwerking met Quest een mooi artikel geschreven over Eten op gevoel. En dat alles mogen eten echt niet het zelfde is als daadwerkelijk alles eten. Want heb jij weleens de vraag aan jezelf gesteld waarom jij die chocolade reep hebt opgegeten? En wist je dat gewicht echt niet alles zegt? 

Lees het artikel van Diana van Dijken in de Quest! 

Heb je vragen of wil je een van mijn trajecten afnemen?

Neem dan gewoon even contact met met op.