Ben jij ook toe aan vakantie?

Ik ben echt toe aan vakantie!

Hoor jij jezelf dit ook wel eens zeggen? Vast wel!

Wist je dat er dan eigenlijk (structureel) iets niet helemaal goed gaat? Je bent namelijk al langere tijd over je grenzen heen gegaan als je zo hard toe bent aan vakantie. Je dagelijkse leven vraagt dan blijkbaar te veel van je. Dus als jij jezelf regelmatig hoort zeggen dat je echt toe bent aan vakantie, dan is het belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen:

• Waarom ben je toe aan vakantie?
• Wat heb je na je laatste vakantie gedaan, waardoor je nu weer toe bent aan vakantie?
• Wat heb je niet gedaan, wat je wel nodig had?

Je hoeft namelijk niet toe te zijn aan vakantie. Als jij ervoor zorgt dat je dagelijkse leven zo ingericht is dat je te allen tijde ruimte ervaart om te ontspannen, dan heb je die vakantie niet nodig om bij te tanken of de welbekende batterij op te laden.

Een lichaam is niet gemaakt om constant aan te staan, denk maar aan je mobiele telefoon. Die moet ook regelmatig aan de lader. En als je net een nieuwe hebt, dan gaat de batterij best lang mee. Maar hoe vaker je het toestel gebruikt, hoe sneller de batterij leeg gaat. Wil je dat je telefoon niet meer zo snel leegloopt, dan zal je hem anders en/of minder moeten gaan gebruiken. Dit geldt ook voor je lichaam. Des te meer je je lichaam in de “aan” stand hebt staan, des te meer tijd heb je nodig om daarvan bij te komen. En wil je voorkomen dat je echt uitgeput raakt, dan zul je je lichaam op een andere manier moeten gaan belasten.

Wist je dat het gemiddeld zo’n 8 dagen duurt om volledig tot rust te komen? Dan snap je vast wel dat een vakantie van 1 week er niet voor gaat zorgen dat je lichaam weer helemaal is opgeladen. De eerste dagen van je vakantie ben je voornamelijk bezig om los te komen van je werk of je dagelijkse beslommeringen. Je doet misschien je uiterste best om volledig te ontspannen, maar je lichaam en geest hebben de tijd nodig om echt los te komen van je werk of dagelijkse leven. En pas daarna kun je op een dieper niveau gaan ontspannen.

Wellicht herken je het wel, de eerste dagen van je vakantie wil je van alles doen, maar vermoeidheid, hoofdpijn of wellicht zelfs een griepje houden je tegen. Door de grote omslag van “aan” staan, naar “niks” doen, raakt je lichaam van slag.

Dus wil jij niet elke keer weer denken “ik ben echt toe aan vakantie”, dan zul je echt iets moeten gaan veranderen. Je zult andere keuzes moeten gaan maken in je dagelijkse leven, je werk, je planning en/of je verwachtingen. Zodat je bij je volgende vakantie niet denkt “he he, daar was ik echt aan toe”, maar “ik heb echt zin in mijn vakantie”. Als je al redelijk ontspannen begint aan je vakantie kun je daar immers veel meer van genieten, dan wanneer je uitgeput begint aan je vakantie. En wanneer je al aardig ontspannen begon aan je vakantie, kun je ook met veel meer energie weer aan het werk na je vakantie. Zonder alweer heel snel oververmoeid te raken.

Heb je vragen of wil je een van mijn trajecten afnemen?

Neem dan gewoon even contact met met op.