Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is geen dieet of voedingsschema. Het is precies het tegenovergestelde: een anti-dieetmethode. Je hoeft geen calorieën of macro’s te tellen en ook geen porties af te meten of regels te volgen. Als intuïtief eter geef jij jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten wat je wilt, zonder je schuldig te voelen. Alles is qua eten toegestaan.

Intuïtief eten draait dus niet om afvallen. Het gaat over het veranderen van je overtuigingen, gedachten en gedrag met betrekking tot eten. Het is een persoonlijk proces waarbij je je gezondheid respecteert door naar je eigen innerlijke signalen, zoals honger, verzadiging en voldoening te luisteren. Selfcare en begrip, eerbied en respect voor alle lichamen staat centraal bij ‘Intuïtief Eten’!

  • Zet de dieetbril af
  • Respecteer je honger
  • Sluit vriendschap met eten
  • Stuur de eetpolitie weg
  • Ontdek voldoening
  • Voel je verzadiging
  • Wees lief voor je emoties
  • Respecteer je lichaam
  • Beweging voel het verschil
  • Eer je gezondheid

Binnen intuïtief eten bestaan er drie pijlers 

Pijler 1: Onvoorwaardelijke toestemming om te eten waar je zin in hebt als je honger / trek hebt. Echter je mag ook eten wanneer je geen honger of trek hebt, bijvoorbeeld wanneer je echt zin hebt in dat stukje chocola!

Pijler 2: Eten vanwege lichamelijke in plaats van emotionele redenen. En natuurlijk mag je eten als je een keer emotioneel niet lekker in je vel zit. Echter eet je elke keer als je een emotie ervaart? En gebruik je het eten dan om je emotie te verdoven? Dan is het verstandig om dit te gaan onderzoeken.

Pijler 3: Vertrouwen op interne signalen om te bepalen wanneer en hoeveel je eet. En nee, als je een keer teveel eet omdat je het gewoon echt lekker vindt, dan is dat niet verkeerd! Als je er maar geen schuldgevoel van krijgt.

Zorg ervoor dat je ook door intuïtief eten geen eetregels creëert. Dan ga je namelijk weer mee in de dieetcultuur! Geen restricties voor jezelf, dat is de key! Geen regels of afspraken, geen stappenteller, geen calorieënteller en zeker geen weegschalen.

Wil jij weten of jij een Intuïtief Eter bent? Test het hier!

Heb je vragen of wil je een van mijn trajecten afnemen?

Neem dan gewoon even contact met met op.